Honderden appels in Appelscha

In het Buitencentrum Drents-Friese Wold in Appelscha lagen afgelopen weekend honderden appels en peren. De Elstar en de Jonagold kent iedereen wel. Maar de Drentse paradijs en de Zoete kroon?

appels
Verschillende appelsoorten

In de supermarkt liggen vijf of zes verschillende soorten appels. In de achtertuin van Nynke Zijlstra, voorzitter van de Stichting Fruit Yn Fryslân, staan wel 350 verschillende soorten appels en 140 soorten peren. Samen met Frits Doornenbal promoot zij oude fruitrassen.

Oude appelrassen

Een van die oude rassen is de Zoete Kroon. “Dit appelras uit Drenthe ruikt heerlijk en ging vaak in de hete bliksem of gebakken in boter op brood. Mensen vragen me ook vaak naar de sterappel omdat ze deze nog kennen van vroeger.”

appels
Sterappels

De Drentse Paradijs is een appel die erg lang goed blijft. “Daarom wordt deze appel de ‘3 Jahre dauernde apfel’ genoemd. Hij smaakt niet zo lekker maar kan prima in de appelmoes.”

Bijzonderheden

Elke fruitras heeft zijn eigen bijzonderheden. “De Schweizer hose is een fraai perenras met streepjes, vernoemd naar de gestreepte broeken van soldaten. In 1785 stond dit ras al in de Pomologia, een beroemd boek over appels en peren.”

appels
De Schweizer hose (linksonder)

De Redlove era is een appelras met opvallend rood vruchtvlees en een hoog gehalte aan antioxidanten. Verrassend is de Hudson golden gem, een appel die naar peer smaakt.

appels
De Redlove era

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.